, Imieniny:
Jesteś na: Aktualności Zaproszenie - Lubelskie święto smaków...
Gmina
Gmina
Turystyka
Turystyka
Inwestycje
Inwestycje
Aktualności
Zaproszenie - Lubelskie święto smaków w Kozłówce

Zaproszenie - Lubelskie święto smaków w Kozłówce

08-07-2015

Lubelskie święto smaków w Kozłówce

W niedzielę, 19 lipca, w Muzeum Zamoyskich w Kozłówce odbędzie się lubelski finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursowym (i jednocześnie kiermaszowym) menu znajdzie się aż 150 produktów i 14 zestawów obiadowych. Organizatorzy imprezy: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, przewidzieli również bezpłatne degustacje pejzanki (Paysanki) – wykwintnej zupy, którą niemal 90 lat temu w Kozłówce kosztowali goście weselni Michała i Marii Zamoyskich, a także staropolskiego kompotu, przyrządzonego na sposób… sałatkowy, czyli macedoine de fruits, który na przełomie XIX i XX w. serwowano u ordynatów Konstantego i Anieli Zamoyskich.

W malowniczych plenerach ordynackiej rezydencji jedzenie będzie i wytworne, i smaczne. Na stołach znajdą się produkty i potrawy mniej lub bardziej znane, czasami pamiętane jeszcze z dzieciństwa, a może już tylko z babcinych opowieści czy literatury pięknej. Oprócz wspomnianego kompotu i pejzanki, która nota bene łączy w sobie tradycje ordynackie i chłopskie, wytwórcy z województwa lubelskiego zaprezentują w Kozłówce całą gamę tradycyjnych rarytasów: pieczywo, sery, miody, kiełbasy i inne wędzonki, a także pierogi z przeróżnymi nadzieniami, racuchy, placki…, słowem – wszystko, czego dusza zapragnie. W kiermaszowej karcie dań znajdzie się m.in. wekowana w słoikach ryba w borowikach, smalec fasolowy i dżem z cukinii ze śliwką. Dla ochłody serwowane będą sławatyckie lody, a także kwas ziołowy czy „Magia ogrodu”, czyli nalewka z mięty i ogórka. Kulinarną przygodą będzie odkrywanie smaku babeczek chrzanowych, konfitury z włoskiego orzecha i nalewki z huby brzozowej, a nie lada wyzwaniem – dochodzenie, co kryje się pod nazwami niektórych przysmaków. Konia z rzędem temu, kto odgadnie przed degustacją, jaki smak mają piaseckie rozetki, piramidki ulowe, skubaniec rogowski czy Sekret Sapiehów!

Ten ostatni specjał – jako jeden z dwudziestu trzech – będzie ubiegał się o nominację do ogólnopolskiego tytułu „Perła 2015”, przyznawanego najlepszym produktom i potrawom z różnych regionów kraju podczas wrześniowego „finału finałów” w Poznaniu. Tymczasem w Kozłówce eksperckie jury wybierze nie tylko lubelskich pretendentów do statuetki „Perła”, ale i najlepsze regionalne smakołyki w kilku kategoriach. Kto zasłuży na to miano? Jakie jeszcze atrakcje czekają w gościnnych progach Muzeum Zamoyskich? Przekonaj się sam i przyjedź 19 lipca do Kozłówki!

Powrót do działu tematycznego Powrót
Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Poradnik interesanta

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Projekty unijne

Odnawialne źródła energii

Odnawialne zródła energii

Odnawialne źródła energii

Odnawialne zródła energii

Odnawialne źródła energii

Odnawialne zródła energii